Regels voor het bepalen van jouw skilengte op een rijtje:

  • Basisregel: lichaamslengte – 10/15 cm
  • Snel of zwaar: lichaamslengte – 0/5 cm
  • Beginnend of erg rustig: lichaamslengte – 20/25 cm

Voor je daadwerkelijk kan gaan skiën moet je natuurlijk de juiste ski’s uitzoeken. Ski’s hebben een aantal eigenschappen waarmee je rekening moet houden als je ze uitzoekt. Natuurlijk zijn er verschillende ski’s, neem race ski’s of allmountain ski’s. Naast de soort ski is de lengte van de ski erg belangrijk. Bij het bepalen van de ski-lengte is het wel belangrijk dat je weet wat voor skiër jij bent. Ben je meer gevorderd? Hou je meer van snelheid? Ben je wat zwaarder dan gemiddeld? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Voor het bepalen van de juiste ski-lengte geldt een basisregel, daarnaast zijn er ook extra regels die gelden voor bepaalde soorten ski’s of skiërs.

De basisregel om de lengte van je ski’s te bepalen is door 10 tot 15 cm van je lichaamslengte af te trekken. Ben je 170, dan zit de juiste skilengte tussen de 155 en de 160 cm. Als je naast de ski staat zou deze ongeveer bij je neus/ogen moeten uitkomen.

Voor skiërs die zwaarder zijn dan gemiddeld, van snelheid houden of als je veel in diepere sneeuw skiet is er een aangepaste regel. Hierbij hanteren we in plaats van 10-15 cm aftrek van de lichaamslengte 0-5 cm aftrek. De ski zou naast je uit moeten komen tussen je ogen en het topje van je hoofd.

Daarentegen is er ook een regel voor de beginnende, rustigere skiërs die makkelijker bochten willen maken. Hier kun je zelfs wel 20-25 cm van de lichaamslengte aftrekken.

In de praktijk kun je in principe op iedere ski skiën, de juiste soort en lengte uitzoeken maakt het allemaal alleen een stukje makkelijker. Een langere ski biedt over het algemeen meer stabiliteit en snelheid, waar een kortere ski voor beginners meer zekerheid van controle biedt. Tegelijkertijd hebben ervaren skiërs de tegenovergestelde ervaring, voor hen geeft een kortere ski vaak een minder gevoel van controle.

Kortom, niveau en persoonlijke voorkeur spelen een grote rol bij het bepalen van de skilengte. In de meeste gevallen kun je de basisregel prima gebruiken om zo de lengte van de ski’s te bepalen. Bij ons in de winkel kun je komen kijken naar alle soorten en lengtes ski’s, onze medewerkers kunnen je zo nodig helpen met het uitzoeken van jouw juiste skilengte.