Tijdens het wintersporten heb je, naast je snowboard of ski’s, de juiste schoenen nodig. Met slecht passende skischoenen of snowboardschoenen kan een skivakantie nooit zo plezierig zijn als dat je wil. Een te grote schoen maakt dat jouw bewegingen slecht worden vertaald naar het board of de ski’s. Een te kleine schoen gaat pijn doen en geeft koude voeten. Geen van beide situaties is erg wenselijk, het vinden van de juiste schoenmaat is dan ook van groot belang voor optimaal ski- of snowboardplezier.

Om de juiste schoen te vinden moet je eerst een beetje weten wat voor skiër je bent. Ben je een gevorderde skiër? Kies dan voor een schoen met een hoge flex, deze zijn een stuk stijver dan schoenen met een lage flex, die weer geschikt zijn voor beginners. Als je de juiste flex hebt bepaalt kun je gaan kijken welke schoenmaat je nodig hebt. Internationaal komen schoenmaten natuurlijk niet overeen, daarom is er een speciaal matensysteem bedacht voor ski- en snowboardschoenen. Dit zijn de mondopoint maten, gebaseerd op de lengte van de voet.

De mondopoint maten kunnen worden bepaalt door de lengte van de voet te meten. Als je de lengte van je voet weet kun je gewoonlijk gelijk jouw mondopoint maat uitzoeken. Als jouw voet bijvoorbeeld een lengte heeft van 29 cm, is dit in mondopoint ook maat 29. In de meeste gevallen zal dit de goeie schoenmaat zijn. Er bestaan ook omrekentabellen, zoals hiernaast. Deze omrekentabellen gebruiken de Europese schoenmaten en laten direct zien welke mondopoint maat daarbij hoort.

Bij elke schoen op onze website staat, naast de productafbeelding, ook een mondopoint model, zodat je direct jouw maat kan uitzoeken. Daarbij hebben wij alle maten op de productpagina’s al omgerekend naar Europese maten. Mocht je langs willen komen in onze winkel om schoenen te passen, hebben we meerdere mondopoint maattabellen hangen.