Tijdens het skiën staat plezier natuurlijk voorop. Echter blijft skiën een relatief gevaarlijke sport, daarom is goede bescherming dan ook van belang. De juiste skikleding, handschoenen en helm hebben kan dan ook van levensbelang zijn. Het lastigste hiervan is het bepalen van welke maat helm je nodig hebt. Het hebben van goede hoofdbescherming die netjes past is belangrijk om de veiligheid op de piste en off-piste te kunnen garanderen.

Een helm hoort je hoofd optimaal te beschermen voor het vallen en eventueel voor het doorboren door scherpe voorwerpen. Om zeker te zijn van een passend exemplaar moet je goed je hoofdomtrek meten. Je wil zeker weten dat deze niet te los zit, een te losse helm gaat schuiven of kan zelfs afvallen. Een te kleine helm heeft juist als risico dat deze gaat knellen en hoofdpijn veroorzaakt.

Je hoofdomtrek meten kun je gewoon doen met een meetlint in centimeters. Wikkel het lint ongeveer 2 cm boven de wenkbrauwen om het hoofd. Zoals aangegeven op de afbeelding hiernaast. De omtrek die je meet kun je vervolgens vertalen naar een maat (XXXXS-XL). Geen nood als jouw omtrek niet precies overeen komt met een maat, bijna alle helmen hebben een verstelfunctie. Met deze handige functie heb je vaak achterop een draaiwieltje, hiermee kan je de helm zo los of strak maken als jij prettig vindt.

Soorten helmen

Naast de maat van je helm is ook de soort belangrijk. Deze worden onderverdeeld in drie verschillende soorten. De drie types bieden alle drie een ander soort bescherming. Daarnaast is de ene ook meer geschikt voor de ene omstandigheden dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan je niveau of wat voor skiër je bent, hou rekening met allmountain skiën of off-piste bijvoorbeeld.

Softshell skihelmen, ook wel in-mold skihelmen zijn extreem lichte helmen die vooral geschikt zijn voor beginnende wintersporters. Deze  is daarentegen niet echt geschikt voor off-piste skiën of snowboarden. Hij heeft relatief weinig bescherming tegen de doorboring van scherpe voorwerpen en kan je dus niet goed genoeg beschermen.

Een helm die je hoofd juist optimaal beschermt als je off-piste gaat skiën of snowboarden is een hardshell, of ABS. Deze helm heeft een harde ‘schaal’ die je hoofd goed beschermt tegen doorboring.

Een goeie tussenoptie is de hybride skihelm. Dit is een combinatie tussen hardshell en softshell. De bovenkant biedt de juiste bescherming tegen klappen en doorboring, waarbij de zachte onderkant de helm een licht gewicht en een fijn draagcomfort geeft.