Het uitzoeken van een snowboard wat goed bij je past valt of staat bij het kiezen van de juiste lengte. Er zijn tientallen verschillende soorten en maten snowboards. Het vinden van de juiste kan dus nogal een opgave zijn. Bij het kiezen van jouw snowboardlengte moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo moet je altijd denken aan het soort snowboard, je lengte en je gewicht. Daarnaast is je persoonlijke voorkeur natuurlijk ook van belang. Hou je van meer wendbaarheid, dan past een korter board beter bij je. Of hou je van snelheid? Dan is een stabiel, lang board juist weer ideaal.

Over het algemeen kun je er bij snowboards vanuit gaan dat deze ongeveer tussen je neus en je schouders uitkomen. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar wat voor soort board je hebt.

Ben je een freestyle snowboarder die houdt van allerlei trucjes? Kies dan voor een wat korter board. Een korter board zorgt namelijk voor meer wendbaarheid, precies wat je nodig hebt om gave tricks mee uit te voeren. Een freeride/allmountain board is voor snowboarders die graag wat meer snelheid maken. Hier is het handiger om een board te kiezen met een lengte tussen je kin en je neus. Een te kort board zorgt voor te weinig stabiliteit.

Ben je juist meer van het alpinesnowboarden? Kies dan een lang board. In dit geval mag het board zeker tot je voorhoofd komen. Bij deze discipline van snowboarden is hoge snelheid erg belangrijk, het lijkt het meeste op skiën van alle snowboarddisciplines. Bij een langer snowboard heb je veel meer stabiliteit, wat je hard nodig hebt bij alpinesnowboarden.

Naast het soort board moet je rekening houden met je gewicht. Ben je een erg lichte snowboarder? Neem een board wat maximaal tot je kin komt. Een langer board is lastiger onder controle te houden als je heel licht bent. Bij een normaal gewicht kun je uitgaan van een lengte tussen je schouders en je neus. Ben je wat zwaarder dan gemiddeld, neem dan een board met een lengte tot je neus.

Naast alle bovengenoemde dingen om rekening mee te houden is het ook handig om je niveau erbij te betrekken. Anders dan met ski’s zijn de meeste snowboards vrijwel voor iedereen te hanteren, echter is een korter snowboard wel een stukje makkelijker. Als beginnend snowboarder is het dan ook aan te raden een wat korter board te nemen, deze zijn meer vergevingsgezind dan lange boards. Kies hiervoor een board tot aan je kin.