Het kiezen van de juiste lengte skistokken is belangrijk om jouw ski-ervaring optimaal te maken. Skistokken moeten goed bij jouw niveau passen. Te korte skistokken zorgen ervoor dat je erg actief moet skiën, wat wellicht niet helemaal bij jouw niveau past. Bij te lange stokken sta je te veel rechtop, wat ook weer niet de bedoeling is. Om te voorkomen dat jouw skistokken niet goed bij je passen is het belangrijk om de juiste lengte uit te zoeken.

Hoe weet je dan of jouw skistok de juiste lengte heeft? Gelukkig is dat best makkelijk. Trek je skischoenen aan om te beginnen met het meten van jouw lengte. Skischoenen hebben een hogere zool dan gewone schoenen, op die manier weet je zeker dat de stokken de goeie lengte hebben en niet een paar cm te kort zijn. Draai de stok om, zet deze met het handvat op de grond en hou zelf de punt vast. Dit omdat de punt natuurlijk in de sneeuw verdwijnt normaal.

Nu kun je kijken wat de stand van je armen zijn. Deze moeten een hoek maken van 90 graden of heel lichtjes naar beneden buigen. Als je armen een hoek kleiner dan 90 graden hebben weet je zeker dat de skistokken te lang zijn.

Je kunt deze methode natuurlijk ook andersom gebruiken om van tevoren de juiste maat uit te zoeken. Hou je armen in een hoek van 90 graden langs je lichaam en maak een vuist. Laat iemand de afstand tussen je vuist en de vloer meten, tel er 5 cm bij op en je hebt je perfecte lengte gevonden.

Het kopen van skistokken online bij Skizaak Utrecht is natuurlijk anders dan dat je de skistokken van tevoren even uitprobeert. Gebruik de tabel rechts als richtlijn om de perfecte lengte te vinden. Let wel op, skistokken online bestellen is natuurlijk altijd minder zeker dan om ze ter plekke te kopen. Meet thuis altijd nog even of je wel echt de juiste maat hebt. De tabel is gebaseerd op gemiddelde skiërs. De regels voor expert skiërs wijken hier wel iets van af.