Naast de ski’s die je voor jezelf uitzoekt is het natuurlijk als gezin belangrijk ook goede ski’s, snowboard en uitrusting uit te zoeken voor de kinderen. Omdat kinderen een ander soort bouw hebben dan volwassenen en anders met hun motoriek omgaan gelden hier een paar afwijkende regeltjes voor. Je wil natuurlijk dat je kind op zo’n veilig mogelijke manier het plezier van skiën of snowboarden kan ontdekken. Het is daarom, net als bij volwassenen, belangrijk om de juiste maat uit te zoeken van de ski- of snowboardspullen van je kind.

De lengte van kinderski’s bepalen

Kinderen hebben onderling ook vaak een groot niveauverschil. Voor beginners is het vaak handiger een ski te kiezen die wat aan de kleinere kant is. Neem als richtlijn hiervoor aan dat de ski’s ongeveer tot de nek komen. In ieder geval moeten de ski’s tussen de schouders en de kin komen. Dit omdat kortere ski’s een stuk wendbaarder zijn dan lange ski’s. Voor beginnende skiërs die nog niet parallel kunnen skiën is de wendbaarheid met kortere ski’s dus erg fijn. Pas wel op dat de ski’s ook niet te kort worden, dit zorgt weer voor te veel verlies van stabiliteit.

Meer gevorderde kinderen die al parallel kunnen skiën op meer gevorderde pistes zoals de rode, kunnen ski’s nemen die wat langer zijn. Als richtlijn kun je hiervoor aannemen dat deze ongeveer tot de mond moet komen. Zorg dat de ski’s in ieder geval tussen de kin en de neus komen. Deze extra lengte kunnen meer gevorderde kinderen goed gebruiken als ze wat sneller gaan. Langere ski’s zorgen voor meer stabiliteit bij het skiën.

Bij extreem jonge kinderen, leeftijd 2 en 3, zijn plastic ski’s vaak makkelijker te gebruiken. Met dit soort ski’s wordt er spelenderwijs kennis gemaakt met het skiën. Hiermee wordt er in praktijk meer ‘gelopen’ dan ‘gegleden’. Vanaf 4 jaar kunnen kinderen gaan overstappen op echte ski’s.

Zodra kinderen voorbij de 150 cm groeien en zwaarder worden dan 45 kg kun je van kinderski’s af stappen en gaan kijken naar volwassen ski’s.

De lengte van het snowboard bepalen

Bij het bepalen van de juiste snowboardlengte moet er vooral gekeken worden naar de lengte van het kind. Daarnaast is het niveau ook van enig belang. Het grootste verschil tussen kortere en langere snowboards is hoe makkelijk deze te hanteren zijn. Kortere snowboards zijn makkelijker te hanteren en daardoor ook geschikter voor beginnende kinderen. De kleinere boards zijn erg wendbaar en maken het makkelijker om grotere stappen te nemen in het verbeteren van je techniek. Meer gevorderde kinderen kunnen kiezen voor een langer board.

Als je liever een snowboard koopt dan huurt kunnen de kosten voor kinderen erg oplopen, dit omdat ze natuurlijk nog hard groeien. Om de kosten enigzins terug te dringen is het handig om een board te kopen dat tussen de 10-20 cm kleiner is dan je kind. Op die manier creeër je wat speling om te groeien en blijft het board toch te hanteren op de piste. Daarnaast hebben veel junior snowboards twee verschillende standen voor de bindingen. Als je kind wat is gegroeid zet je simpelweg de bindingen wat verder uit elkaar, dan gaat het board nog even mee.

De schoenmaat van ski- en snowboardschoenen bepalen

Zowel snowboardschoenen als skischoenen zijn natuurlijk erg stijve schoenen die weinig meegeven met je voet. Dit is wat het extra lastig maakt om de juiste schoenmaat uit te zoeken. Kinderen kunnen, als ze erg jong zijn, vaak slecht aangeven of de schoenen wel of niet goed zitten, omdat ze het gevoel niet gewend zijn.

Om je kind te helpen de juiste schoenen te zoeken kun je de binnenschoen uit de schoen halen, zo mogelijk natuurlijk. Deze kun je je kind aan laten trekken waarna jij kan voelen of er ruimte is bij de tenen of niet. Zo niet dan zijn de schoenen natuurlijk te klein, te veel ruimte betekent een te grote schoen. Je kunt uitgaan van een ideaal als de ruimte tussen de grote teen en de schoen ongeveer 10 mm is. Deze ruimte is erg belangrijk, deze functioneert als warmte-isolatie en zorgt er dus voor dat je kind warme voeten heeft. Om een indicatie te vinden voor de juiste maat van de ski- of snowboardschoen, kun je een kijkje nemen op deze pagina. Hier staat een omrekentabel voor de Europese maten naar de maten gebruikt bij ski- en snowboardschoenen. Deze maattabel staat ook op elke schoenpagina.

Skistokken en helmen

Er blijft altijd een discussie of skistokken wel of niet nodig zijn bij het skiën. Er zijn kinderen die leren skiën zonder stokken en dit altijd zonder blijven doen. In de meeste gevallen worden de skistokken echter geïntroduceerd zodra het kind van pizzapunt naar parallelskiën gaat. Om de maat van de skistokken te bepalen kan dezelfde methode worden gehanteerd als bij volwassenen. Deze kun je hier bekijken. Hetzelfde geldt voor het bepalen van de helmmaat. De manier om de juiste maat voor zowel een volwassene als een kind te bepalen vind je hier.